ami egy szimpla kalács tészta, majd aztán fur,ányosan vagdalva, olyan rácsos szerű izé lesz. A töltelék nagyon finom lett.
A tésztához: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej
10 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 1/2 kávéskanál só
1 tojás, reszelt citromhéj kihagytam, mert nem szeretjük.
Az almatöltelékhez: 1 kg alma, cukor (izlés szerint, ez egy kicsit savanyúbb alma volt, t3 evőkanálnyit tettem bele.
1 csomag vaníliás pudingpor, fahéj
A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 teáskanál tej
A szóráshoz: fahéjas kristálycukor
Elkészítés:
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve.
A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Langyosra hűtjük.
A tésztához 1 dl meleg tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen – lefedve – duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. 1-1 téglalapot nyújtunk, és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.
Középre halmozzuk a tölteléket, és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra melegített sütőben sütjük. A sütés vége felé megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Langyosan lehet szépen szeletelni.