Rózsák és minden egyéb

Kalács tang zhonggal

Tangcong. Tang Zhong, forgatom a szót, birizgál. Kenyérdoktornak mondják, ami nyilván nem fordítás. Üldögélek, lábam alatt a gyerekek fellépője a helyes testtartás okán. Thang Zong, nem pöszéknek való szó.

A Zhong úgy siklik ki görbe felső fogsorom alatt magával rántva a nyelvemet, hogy hangzása még nekem is örömet okoz. Nézd, mily édesen pösze. Mondtam én a fogorvosomnak, babrálni kellene még ezzel egy kicsit.

Látom szépséges kék szemeiben (nem olyan kegyetlen kék, amitől a jó Isten óvjon, mert az a kék, jeges kék; ez a kék más, melegebb, talán a Pantone számát is meg tudnám határozni, de azért annyira nem kék az a szem, hogy ezzel hosszasan foglalkozzam; és mást nem is lehet belőle látni a maszktól. Annyit tudok még, hogy alacsony mert a székemet mindig leereszti, és pattogós, de nem kellemetlen hangja van), szóval látom a szemeiben, hogy Kedves László az ég áldja meg felmenőit, akiktől ilyen görbe felsőket hozott és magát is, hogy pontosan ilyet akar.

Kenyérdoktor, úgy, mint sarkantyúcska KertDoktor. A szép színes egynyári virág elriasztja a kártevőket, minden része ehető, egyszóval áldás a Kertben. A thang zong a kenyeret puhán, szellősen és frissen tarja. (Hogy jött ez össze a fejemben? Nem tudom) A tegnapi kenyeremet így készítettem thang zonggal és csavartam egyet a receptjén, ami úgy szól, hogy kicsi tejben kicsi lisztet masszává főzöl, gyors mozdulatokkal maximum 65 fokra melegítve, le ne kapjon, el ne szineződjön. Általános IQ szintre hűtve tehetem hozzá a kenyér többi részéhez, selymessé dagasztva aztat.

Történt, hogy a tej szemmagasság alatt volt a hűtőben, ám jó helyen ugrált egy dobozka főző tejszín és hát dobverő vagy habverő Dodi, jó lesz ez.

Hát mit mondjak, valahogy így lett a Viagra is, mellkasi fájdalmak és vérnyomás csökkentésével próbálkoztak és né’ csak, mi van itt? A világ nagy felfedezései, mint a tépőzár, mint ez az én tegnapi kis kenyerem. A rozsos kenyér tang zhongal eddigi kenyereim királya lett. Talán magyarázatra szorult volna, ez a selymesen édeskés íz, de ez nem is jó szó, mert nem édeskés, hanem pille szárnyakon eteti magát. Gergő két szeletet benyomott, míg a telefonon nézett valami hangosat.

Tang Zhong, száguldoznak a gondolataim, így reggel, kissé hajlott tartással. Rutinszerűen vetek rá egy pillantást, kellő szín, méret és mennyiség. Rendben van, fontos dolog ez. Zuhany.

Most éppen olyan nekem ez a tangcong mint a bőrradír. Mindenkinek jó a hír, dolgozik a bőrradír. Volt, hogy Miskolcig ismételgettem: mindenkinek jó a hír, dolgozik a bőrradír. Mezőkövesden a Zsóriban, ahol remek hagymás rántottát adtak annak idején, megkértek, hogy vagy kiszállok és gyalog megyek tovább, vagy áttérek a Pancsoló kislányra.

Most éppen a tangcong forog, mint tészta a dagasztó üstben. Körbe, körbe. Kalácsot készítek, thang zhongal. Van még egy főzőtejszínem, tudtátok, hogy 183 gramm belőle egy 2 decis doboz?

A recept a pihenteknek:

Első akadály: 17 gramm magas fehérjetartalmú liszt. Tizenhét gramm. Anyád, magas fehérje tartalom Anyád 2. (megoldottam, a KBL-120-asnak 14,8-as a fehérjetartalma, az magasnak számít) és aztán ilyenek, hogy 132 gramm langyos tej, 6 gramm szárított élesztő, egy tasak 7 gramm). Mint egy játék a TV-ben. Be tudod-e köpni a ping-pong labdát a kvízmester fülébe?

Nos, hát összeraktam, elkészítettem, dagasztottam, kimegyek a teraszra mert ekkorra már igencsak megviselt a kalács, kicsit melegem is lett, vagy csak immun választ adok a Szputnyikomnak?

B@ssz@ meg mi ez? Jesszasz. A thang zhong. Hát nem kinn maradt hűlni. Ajaj, mosogatógép leáll, dagasztó üst kifele, dolog van. Kelő tésztától bocsi, de még nem teljes az öröm, jön a tangcong aki a dohányzóban volt mikor kezdődött a vetítés. Újra dagaszt. És ha ez valami csodás lesz akkor László legyen a talpán, aki megmondja miért is lett ilyen jó, mert szebb azért lehetne, beesett az orcája, mint szomorú szurkolónak, kinek nem jutott plasztikkártya.

Várom a gyerekeket, hogy felvághassuk, égek a kíváncsiságtól.