Megvártam vele a reggelt, hátha mégsem sikerült, de még most is remek az íze, állaga, egy szelet belőle komplett reggeli.Mediterrán rozsos kenyér
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
30 dkg finomliszt BL-55
2 evőkanál búzacsira
2 evőkanál őrölt zabpehely
1 evőkanál sikér
2,5 dl kefir
1 lapos evőkanál só
1,5 evőkanál szűz oliva
1/2 evőkanál morzsolt bazsalikom
1/2 evőkanál morzsolt oregánó
5 dkg aszalt paradicsom felvágva apróra
1 kávéskanál 10%-os ecet
3,5 dl langyos víz
1 teáskanál méz
2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése:
A langyos vizet és az egy kiskanál mézet egy edénybe külön raktam és felfuttattam. Közben a fém keverőtálban a többi összetevőt sorban beraktam és folyamatosan egy kanállal kevertem. Legvégén az olajat, közben felfutott az élesztő és akkor öntöttem a kevergetett száraz anyagra és indítottam a gépet. Dagasztógépbe tettem és 10-12 percig dagasztottam, már a gépben egy helyes, összeállt cipót kaptam. Kivettem és egy beolajozott tálban egy órát hagytam Akkor kivettem, átgyúrtam egy jól meglisztezett deszkán, megformáztam kenyér alakúra (de a tészta olyan kompakt lett, hogy igazán nem kíván plusz lisztezést), olajjal kikent, kilisztezett jénai tálba tettem, sütőpapír legyen alatta, mert ha a paradicsom véletlenül alulra kerül, odaragad. Formában hagytam kelni, meleg helyen 35 percig konyharuhával letakarva.Amikor megkelt, végig kentem a tetejét étolajjal. A sütő aljába egy lábos vizet tettem.Előmelegített sütőben 180 fokon egy órát sütöttem légkeveréssel, de ugye sütője válogatja. 40 percnél megkentem egy kis vízzel.