Csend van, csak a bútorok pattognak, vasárnapi illedelmességgel. Nem bántó dördüléssel, mint mikor a konvektor hűl és így adja tudomásodra, húzd a válladra a takarót, le fog hűlni a szoba. Csendes a reggel, csak a macska lefetyelését hallom valahonnan távolról, talán a hálóból. Vizet iszik, vagy a lábát nyalja. A fülem sem zúg, csend van. Vasárnap reggeli, szívbe bújó, kedves csend.Óvatosan, visszafogottan kevergetem a 9 deka liszt, 3 dkg kakaó por keverékét, ez 12 dkg, akárhogyan is számolom, nem hozzáadva a sütőpor súlyát, ami van neki. A kakaó, liszt keveréke száll, mint a liszt (hogyan máshogy), óvatosan forgatom a spatulát, ami manapság már szilikon.
Arról, hogy spatula, a gyerekkorom babapiskóta alakú fa izéje jut az eszembe, amivel az orvos lenyomta a nyelvem, hogy ránézzen mérhetetlen méretűre gyulladt manduláimra és aggódó képe, ahogy félrehajol hányásnak is beillő mély öklendezésem elől. Sosem bírtam, ha a torkomra akartak dugni bármit is. Keverem az elegyet a spatulával, szoba hőmérsékletűre melegedjen. Csakazértis torta. Merthogy a tegnapi tortám, az nem sikerült. Már az indulása is borús volt, nem beszélve a szombat reggeli szar időről. Összerakom a részeit, gondoltam és piac előtt megsütöm a piskótát. Kevés volt a tojás, nincs mese, piskóta csakis vásárlás után. Majd azután figyelmetlenül minden alkatrészt egyben raktam a tojássárgájába, rémisztő massza lett, amit pánikszerűen dobtam ki és néztem körbe, látta-e valaki a balfaszságom. És ez így ment és ami elkészült, na az nem tetszett.Szóval revansot veszek a tortán. Figyelmesen, óvatosan és minél jobban elmerülök a dologban annál inkább nem tetszik a recept. Sokallom a 12 deka cukrot a 6 tojás 6 sárgájához, de elkészítettem, lassabban, óvatosabban és főleg több türelemmel. Sok a 6 sárgához a 12 deka cukor. Nehezen habosodik. Meg aztán ez a tojás, ez a kapirgálós tanyasi és friss, na hát ez sem az, aminek mondták. Mindennel így van ez a mai igazságon túli világunkban. Nem hagyom, hogy a recept tévútra vezessen, sűrű a massza, kicsi, talán csak egy korty víz segít a dolgon. 6 tojás 6 fehérjéje felverve habbá, az ismert spatulánkkal kezelhető masszába dolgozva, csak nyugodtan, nem kapkodva. Szép a massza. A formában húzd fel a piskóta szélét utasítás mit is jelent? Hát csak a folyékony öntetet hajtsd egy kicsit a forma széle felé, középre kicsi lukat képezve, mert úgyis kidagad a közepe. Ezt nem tudtam, most már tudom.
Kellene egy recept könyv „Hetvenéves kezdő cukrászok számára”, kiknek alapképzettsége kőfaragó vagy balett táncos, netán kéziszedő.Rögtön, már a nyomott előzéken azzal nyitnánk, hogy szobahőmérséklet. Mert ugye, kinek a 17 fok a szobahőmérséklet, kinek a 25. De mi a kelő tészta szobájának hőmérséklete. Aztán felfut az élesztő, hogyan is néz az ki? Nem kell, hogy felfusson az élesztő? Mikor kell, hogy fusson és mikor elég, ha csak a lisztbe morzsolom? A cukor és a só vizet von el az anyagból megöli az élesztőt.?. Milyen az, amikor az élesztő meg van ölve? Vér az nem folyik, az biztos. Úgy van minden ahogyan írva vagyon, a tésztád mégis, mint a fos. Dagasztógép meddig járjon? milyen sebességgel? Tehetek-e és ha igen mennyi lisztet a híg tésztához, hogy összeálljon és akkor mi van a recepttel? BL-55 finom liszt, ahány malom annyi minőség…
Lehetne a mottó, „Ne ijedj meg, míg kutya van a háznál, semmi sem megy kárba”.Állok a spatulával a kezembe, ha kínai nem kell nekem akkor mehetek a sor végére? És ezt majd csak ott, az Oltóközpontban tudom meg ahova behívtak és merészem közlöm, hogy nem kérem a kínai vak cinájukat. De miért is hívnának, ha egyszer nem regisztráltam. Hát akkor nem hívnak be. Akkor azt sem tudom meg mit is szánt nekem a Miniszterelnök. Mindegy, mehetek a sor végére, ez a lényeg, én hitetlen. Mehetek a sor végére, a jelöletlen talpasok közé, kik feleségei karját izgalmas szőkés pihék, hegek és maximum Zaria ékesíti.Huszadjára ért körbe a szépséges masszámban a spatulám. Állaga, mint a mesében, íze szintúgy. Hogyan is tedd sütőpapírt a forma aljába, hogy aztán az ne a torta közepében végezze? Ez is lehetne egy bekezdés a Szakácskönyv Kéziszedők számára könyvben. Hát úgy kis butus, hogy kinyitod a formát a helyes kis csatjánál fogva, ráteszed az alja lemezre a papírt, ráhelyezed a forma szoknyáját, ami kinyitva laza és kacéran libben, és egyszerűen csak szorítasz a csinos kis csaton és közben azt mormolod, nesze ez a tiéd, sor vége, na persze. Még két hónap és lesz itt annyi vak és látó Cina, szekerek járnak majd az utcákon és óbégatják róla, vak cinát tessééék, friss jeges a vak cina. Tesséktessék. Mint valamikor, a Jávor utcában a dinnyés. Dinnyét vegyenek, dinnyét vegyenek. 50 fillér volt kilója. Egy szelet meleg kenyér, karaj dinnyével el voltunk egész napra. Szóval csatt és lám, áll papír a formán, mint Katiban a baba. És amíg sül a massza, hogy torta legyen belőle, nem nyitogatod, nem babrálod 5 percenként mert összeesik, mint a szélütött szentjánosbogár.Tűpróba, ami nem egy vudu szertartás, hanem illő eszközzel megnézed kisült-e már a kalácsom, ha kisült már ide véle, had egyem meg melegében. Ezt elég, ha csak magadban dúdolod, különösen, ha mások is vannak a konyhában. Sose felejts el félre hajolni, ha gőzös a sütő, mert pofán vág és látásod elhomályosítja, szőreidet leégeti a kicsapó gőz. A miénk a szegény ember gőzös sütője, alján aluedényben a víz. Gonoszkodni onnan is tud. Megszúrtam a tésztát, sikoltja, hagyjál már, még sülök. De sosem addig, amennyit a recept ír. Így van ez, az írott szónak sem hihetek már. Minden szép és jó, megsül a kenyered/tortád harminc perc alatt. Lári-fári, van az vagy egy óra is. Jól el vagyok én ezzel a mókával ebben a köd borította vasárnapban, szép a torta, hogy milyen azt majd megmondják a gyerekek, van ez vagy 12000 kalória, ez az, amiből nem ehetek. De szépséges. Van időm, sütök egy almás máktortát liszt és cukor nélkül. Csak úgy egészségesen. Kezdők szakácskönyvébe a kérdés, honnan tudod egy almás máktortáról, hogy készen van. Vuduzhatod azt a hülye tűddel, baszik rá, alma és mák nem mond semmit. Fejtsd meg, illatából, érzéseidből, csakúgy, mint az igazságon túli Patyomkin világot, ami kint vár. Se rádió se Tíví. Csöndesen, nyugodtan, esős vasárnap délután. Kettesben. Hármasban. Pici kis összevissza gondolatokkal. Közeledik a reggel, futok, csak azt az öreguras harminc percet, zuhany és egy borotválkozás, szépen várom a reggelt. Csöndesen, nyugalomban, kicsi kis macskagyökér teával, Bukowski Postájának pattogósan rövid fejezeteivel várom a reggelt.
0 hozzászólás