Juhász László

2020. május 8.

Szerző: | 2020. máj. 8 | 0 hozzászólás

Ez a reggel is gyönyörű. A csillogó harmatcseppek a fűben azt ígérik, ma sem kell locsolni, hogy a dolog prózai oldalát nézzem, a hangulata, azt nem tudom leírni. A macskám a maga sajátos időbeosztásában gyakran akar reggelizni éjjel háromkor. Nem érdekli, hogy nincs reggel. Először a hideg orrával a kezemet piszkálja, kicsit beleharapva, majd jön megy, fellép az ágyamra, tudja, hogy nem kedvelem, én sem fekszem az ő kosarába, dagaszt egy kicsit. Ekkor felgyorsulnak az események és győz a macska. Felkelek, a doboz a könyvespolcon és ezzel a mozdulattal már le is vertem az olvasásra sorban álló könyveimet.

Arra várnak, hogy kézbe, kerüljenek. Most hárman vannak, új könyvek. Ulickaja A Lélek testéről, Murakami Haruki A Kormányzó halála második könyv, Houllebecq Szerotonin.

Keménytáblás könyvek. Illő védő borítókkal, harmonizáló oromszegőkkel, amit fáradt nyelvezettel örömszegőnek is becéznek. Nem tudom miért, nem értem. Mindegy.Magvető Kiadó jegyzi a Szerotonin és az Ulickaja könyveket, tervezte Pintér József, barátságos forgatnivaló darabok, hangulatos, nyomott előzék, talán egy jelző szalag bele kerülhetett volna, teszem hozzá ezen a drága pénzen.Az úgy történik, hogy megérkezik a posta, a csomagot lefújom fertőtlenítővel és várok egy kicsit. Már tiszta hülye az ember virusilag, mi a franc ez az egész? Na majd legközelebb. A csomagot kibontom, élvezem ahogy a perforált szalag recsegve feltárja a könyveket. Pici izgalom, vajon mit is rendeltem? Mert figyelmetlen vagyok és nem látom, hogy „ELŐRENDELHETŐ” és majd egyszer csak jön. Ebéd alatt mellettem várakoznak a padon. Megfogom, megforgatom, megszagolom, félrerakom. Megnézem hol készült, ki nyomta? Kicsit meg is simítom a papírját. Előjáték. Helyett. A saláta után (ez úgy hangzik mintha lenne a saláta előtt valami) a fülszöveg jön. Sorban állnak. Tudom ám a sorrendet. Murakami lesz az első, zajos magányban élő főhőse történeteit várom és el sem tudom képzelni hova kunkorodik a folytatás, a második könyv. Geopen Kiadó, remek borító grafika, jól eltalálva az első és második könyv ritmusát(?) Még nem olvastam, remélem utalás a grafika. Ulickaja kisimít és elaltat, kellemesen hétköznapi, Surik és társai velem vannak, élik a mindennapjainkat. A Szerotonin, hát az ízig vérig, végig Houllebecq. A Behódolás megvan? Az elképzelhetetlen megvan? Soraiban úgy csusszan be az új világrend, hogy az egészen természetesnek tűnik. De az első helyről még mindig hiányzik Updike Nyúlszív könyve. ELŐRENDELHETŐ. És ez lesz a sorrend. Nyúlszív, A Kormányzó halála második könyv, Ulickaja és Houllebecq. Updike olyannyira ismeri az Embert, hogy a szőr feláll a karomon olvasva, Nyúlcipő, Nyúlketrec, Nyúlháj és jön a Nyúlszív. Kár, hogy vége lesz. De be lehet szőni a Terroristát, vagy egy egészen más hangulatú Eastwicki boszorkányokat.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük