Juhász László

Süt a nap itt a home officeban…

Szerző: | 2024. jan. 10 | 0 hozzászólás

Süt a nap itt a home officeban. Fél hétkor kel, laposan, úgy januári módra kezdi a reggelt fényesen. Dideregve dobja le az éjszakai 16 fokot, és húzza rám egyre melegebb nyári fényét. De ez, itt, még csak a tél közepe, néz rám a sekurity, kapucnis nagy kabátban, miközben öreguras mellúszásban, szabálytalanul lábtempózva számolom a medence hosszokat. A víz valamivel húsz fok alatt, talán éppen húsz fokos és nagy-nagy önuralom kell ahhoz, hogy belemenjek, de megfogadtam, minden nap, minden délelőtt. Vizezés, napozás, vizezés napozás és közben pörög a munkanap, úgy tűnik odahaza is vége a pihenőnek, felpörgött a levelezés, dolog van.
A városnak ezt a részét, El Kawthernek hívják. Gyalogos távolságban minden megtalálható, amit itt nem érsz el egy kiadós sétával, arra nincs is szükséged. Kis túlzással.
Idehaza (Egyiptomban) a sárgarépa sokkal édesebb, mint odahaza (minálunk), viszont itt most éppen nincs cukor. Kis képzelőerővel a kávéba mártogatott sárgarépával valamennyi idő alatt megoldható a reggeli kávézás. De ez, itt sem így működik. Az üres cukros polc előtt álldogáltam tanácstalanul, mire a kosaramba csempészett egy fiatalember egy zacskó kristálycukrot, amit én a pénztárnál illendően megköszöntem. Egyébként is mindig jelét adom – általában egy húszas formájában -, hogy látom az igyekezetet ahogy a vásárolt motyót a szatyrainkba bepakolja. És ismer már. A cukor kilója 27,- egyiptomi font, ami átszámítva 300,- forint. És persze van cukor. A BestWayben fehér kockacukor fél kiló 45 font. Mennek felfele az árak itt is. Arabica Columbia őrölt kávé októberben 150 font, most 200,- font. De ez még mindig csak a fele, egy otthoni prémium minőségű őrölt kávénak.
Sok kis apró történés, tanuljuk az itt létet, ahogy mondtam; a sárgarépa sokkal édesebb, mint odahaza, és így esett, hogy a marhahúsleves édesebbre sikeredett az odahaza megszokott mennyiségű répától. Fölfedezzük a környéket, húsboltokat, zöldségest, pékségeket, van mindenféle.
Germán pékségben kenyér, farmer kenyér, 75,- egyiptomi fontért, ami viszont kifejezetten drága. De igencsak ehető. A tojás ára úgy, mint odahaza. Egy pita kenyér ára 1,- font, azaz 11,20 ft/db, közvetlen a péktől és vannak az utcán víz gépek, ahol ívóvízzel lehet feltölteni a magaddal vitt palackokat.
0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük